БЕЗБЕДНОСТ, ГЛОБАЛИЗАМ, ДРУШТВО, ПРЕНОСИМО

Виталиј Правдицев: Нове генерације ратова будућности

Ратови седме генерације ће се водити на три нивоа и са три врсте оружја: геосферно, биосферно и психосферно. Акустичко оружје je најперспективније, a звук је убитачан, истиче Виталиј Леонидович Правдивцев, пензионисани пуковник руске војске који је каријеру завршио у Централном апарату Ракетно-космичке одбране РФ. Аутор више књига и филмова који обрађују тему ратова без оружја, међу којима је и дело “Биосферно и геосферно оружје”, открива нам да се лекције из Војно-инжењерске радиотехничке академије седамдесетих година прошлог века, које су тада деловале као научна фантастика, данас остварују.

– Нека нова оружја већ се примењују и то више нису приче из научне фантастике. Садашња врста ратовања је седма по реду. Од прве врсте ратова са хладним оружјем стигло се до бесконтактног рата и сада до информационо-еколошког ратовања. Велики сукоби армија са много крви, погинулих и рањених одлазе у прошлост, јер су се почела користити нова средства. Ратови седме генерације ће се водити на три нивоа и са три врсте оружја: геосферно, биосферно и психосферно.

Како ће се користити биосферно оружје о којем говорите?

– Биосферно оружје се условно може поделити на две категорије. У првој групи би било еколошко оружје које убија човека, животиње и биљке. Са њим у вези је и биолошко оружје. Што се тиче психосферног оружја, одувек се сматрало да је најопасније ако противник успе да психолошки сломи супарника који почиње да вуче потезе који иду на његову штету.

Психолошки рат је, чини се, добио и нове форме…

– Лепеза је широка: од ширења информација преко медија, настојања да се достигне првенство у духовној сфери, па све до ширења наркотика. Војни експерти са правом истичу да ће се у овом веку све више ратовати тако што ће се разним начинима настојати да се изманипулишу милиони људи уз помоћ најсавременијих медија. Многи сматрају да ће тај психолошки рат бити у много чему одлучујући.

Све чешће се говори о прављењу оружја на новим физичким принципима…

– Још док је маршал Игор Сергејев био министар одбране Русије, у време Бориса Јељцина, он је упозоравао да Американци намеравају да праве оружје на новим физичким принципима што ће бити скок у квалитету начина оружане борбе. Касније је и министар спољних послова Лавров са правом упозоравао да трка у наоружању прелази на виши ниво. Сви ти нови видови оружја праве се на основи већ познатих научно-техничких принципа који се до сада нису примењивали или на основу нових проналазака. Већ су направљена нова оружја која се могу назвати акустичка, електромагнетна, кибернетска и друга.

Акустичко оружје су покушавали да направе још Немци у Другом светском рату?

– Од свих видова оружја које би се могло назвати бескрвним, јер одмах не изазива смрт, по мом мишљењу је најперспективније акустичко које поражавајући делује на противника, али не убија. Први су предложили да се звук користи као оружје још руски научници 1904. године цару Николају Другом. Али је он то одбио сматрајући све сувише опасним за човечанство.

Ратови седме генерације ће се водити на три нивоа и са три врсте оружја: геосферно, биосферно и психосферно. Акустичко оружје je најперспективније, a звук је убитачан

 

У Другом светском рату немачки научници су експериментисали са ултразвуком и инфразвуком на заробљеницима. Направљено оружје нацисти нису успели да употребе. Такво оружје су касније користили Американци у ратовима које су водили. Наравно да се то оружје и даље развија.

Доста се пише и о ласерском и плазма оружју?

– Мада се о томе заиста пуно прича, не верујем да ће Американци у ближој будућности моћи да имају у космосу своје ласере који би ефикасно обарали руске ракете. У Вашингтону одлично знају да Руси имају одговор на њихове планове. Све те америчке приче много лепше звуче него што се реално могу остварити у пракси.

Аутор сте и сценариста десетак филмова, први сте почели да пишете и правите филмове о НЛО у Русији?

– Још као врло млад 1968, за време дежурства на радарској станици на југу Украјине, приметио сам на небу чудан лет. То светлеће тело летело је на висини од 40 километара висине на којој не лете авиони. Много година касније, кад је почела Горбачовљева “перестројка”, почео сам да пишем у часопису “Работница”, а касније у врло популарном часопису “Совршено секретно” (Сасвим тајно). Кад сам припремао текстове разговарао сам са многим познатим пилотима, подморничарима и другим. Појаву НЛО пратили су у СССР-у на два нивоа. Академија наука СССР-а је одвојено од војске пратила те појаве, а армија је имала детаљну статистику. Али, ни једни ни други нису знали да објасне о чему се заправо ради.

Ви имате своју верзију катастрофе у Чернобиљу?

– У децембру 1995. забележена су колебања земље под чернобољским реактором. На том трусном подручју уопште није требало градити атомску централу. И крајем априла 1996, пре несреће, у том су подручју била подрхтавања земље.

Били сте у Србији, пре свега због планине Ртањ?

– Србија је рајско место. Захваљујући подземној енергији која ствара повољну услове за живот природа вам је дала све. Пирамиде на планини Ртањ и пирамиде у БиХ, код Високог, зраче енергијом на Балкану. Интересантно је да су сва слична места на истој паралели. Све то даје добру енергетику околини. Није случајно све време била борба за Балкан. Осим занимљивог геостратешког положаја Балкан је занимљив и због много других разлога. Та енергетика Балкана даје људима снагу духа. Српски дух је због тога немогуће сломити. Не само по религији и култури него и по духу су Руси и Срби јако блиски народи.

aутор: Бранко Влаховић

(извор: Вечерње новости)

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Уредништво задржава право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овога портала.

*