ГЕОПОЛИТИКА, ПОЛИТИКА

Вања Вученовић: Војводина кроз призму хрватске геополитике

 

Поштовани читаоци, рад који је пред вама проучава и анализира актуелни геополитички положај Војводине, из перспективе потенцијалног геополитичког жаришта у Србији. Првобитно се анализира њен постојећи географски положај и демографско – популационе особености. Потом се анализира њено најближе окружење, са намером указивања на хрватске геополитичке претензије према северу Србије. Посматрано кроз призму историје, на овом простору водиле су се многе значајне и одсудне битке, што указује, с једне стране на његову стратешку важност, али и на вековну, перманентну заинтересованих великих сила и регионалних држава за oвладавањем и ширењем утицаја, с друге стране. Све oво наведено озбиљно прети да произведе негативне последице по интересе Републике Србије и већински српски народ у Покрајини, али и по српски идентитет, с јасним крајњим циљем планског урушавања суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије.

(Научни текст објављен у посебном издању научног часописа “Култура полиса”)

Један коментар

  1. Геополитички интереси Хрватске могу бити остварени на територији Републике Србије-АП Војводине, само уз подршку српских политичара из централне власти у Београду. Доказ за ову тврдњу јесте благонаклон став према предузећима из Хрватске којима се нису правиле баријере да покупују земљиште и комбинате у Војводини без обзира што није постојао(и данас непостоји) реципроцитет са стране Хрватске. Цела Војводина, а и остатак Србије преплављен је хрватском музуком, хрватским писмом и тзв. “хрватском културом”. Колико радио станица у Војводини и остатку Србије пушта народну музику , а да има националну фреквенцију? Жалосно је да радио станица: “RADIO S” има слоган: “Слушамо музику коју Србија највише воли” да би слушали Тонија Цетинског или неког другог певача из Хрватске.
    Србија нема националну политику супроствљања културним утицајима суседних држава, а овде мислим, пре свега, на Хрватску.
    Дијагноза постојећег стања је у реду међутим и поред добро постављене дијагнозе пацијент умире јер нема одговарајућу терапију!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Уредништво задржава право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овога портала.

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.