Коментар главног уредника, ПОЛИТИКА

Повратак

pov

Поштовани читаоци Српске аналитике, некадашњи, садашњи и сви они будући. Са великим задовољством могу да саопштим да смо након неког времена мировања поново обновили рад нашег и вашег интернет портала.

Пре него што укажем на разлоге због којих смо поново са вама,  дозволићете ми да напишем пар речи о историјату нашег интернет портала. Дакле, за све оне који то не знају,  Српска аналитика основана је сада већ давне 2006. и „живела“ је успешно до средине 2012. године. Да, пуних шест година, овај интернет магазин представљао је уточиште, али и светионик свима онима који су трагали за информацијама, коментарима или анализама које се, као по правилу, нису могле пронаћи у домаћим, најчешће униформним и банализованим медијским садржајима. Српска аналитика је, без претеривања, одувек настојала да понуди информацију више, трудила се да иде корак даље, задирући дубље, чак и онда када то није квалификовано као политички коректно.

Ми из Српске аналитике и сви наши аутори трудили смо се да политичке и шире друштвене феномене представимо онаквима какви они уистину јесу, а не онако како би неки „други“ желели да исти буду перципирани. Некад можда и нисмо били у свему у праву. Људски је грешити, и признати грешке. Међутим, никада нисмо наметали ставове и закључке, настојали смо да укажемо и да покажемо како је једну појаву могуће посматрати и анализирати из више различитих углова.  Охрабривали смо читаоце да сами изводе закључке, сматрали смо, а и данас сматрамо да је такав приступ професионалан и етичан. Искрен. Никада нисмо били ти који гасе светла, већ смо покушавали да осветлимо пут и све те силне „тамне коридоре моћи“. Управо је то било оно што нас је разликовало од мноштва других и само наизглед сличних. То су многобројни, редовни посетиоци нашег портала искрено и дубоко поштовали и због тога нам поклањали своју дужну пажњу и поверење. Намера нам је да тако и у том духу и маниру наставимо и убудуће. Само, верујем, још квалитетније и још ефектније.

 Пронаћи ћемо пут или ћемо га сами направити“ (Ханибал)

А сада и реч – две о томе шта нас је навело на такав одговоран корак, какав је обнављање рада Српске аналитике.

Озбиљно држимо да сложеност времена у коме живимо, али и политичког и геополитичког контекста чији смо судионици а често и објекти, захтевају озбиљан приступ и појачану интелектуалну одговорност и напор свих оних који би могли да укажу на могуће путеве којима би требало опрезно корачати како би сачували себе, свој идентитет, народ и земљу у постојећем свеопштем нереду и беспоретку глобалног света.

Због свега наведеног, наш интернет портал бавиће се друштвеним, политичким, геополитичким истраживањима и анализама и своју мисију препознаје у томе да квалитетним текстовима, коментарима и анализама угледних и кредибилних аутора постане оријентир за доносиоце најважнијих политичких одлука у нашој земљи. Све са сврхом артикулисања и очувања државног и националног интереса и проналажења најбољег могућег пута да се тако нешто и оствари.

Тај изазов, дакако, није једноставан. Нити безначајан. А пут? Пут је за нас најважнији. Значај правог пута превазилази величину изазова који је пред нама. Њега ћемо пронаћи, или ћемо га сами направити. Пре или касније. То је истински разлог повратка.

 

Вања Вученовић, главни и одговорни уредник интернет портала Српска аналитика

Коментари су затворени.