ГЛОБАЛИЗАМ, ДРУШТВО, ЕВРОПА И СВЕТ

Студија: Перспективе модерне државе у поствестфалском поретку

Расправе о историји и теорији државе у последњем периоду усмерене су на проучавање растакања вестфалског, државоцентричног поретка Модерне који је почео да се одвија крајем 20. века. Национална држава, државне иституције и њихово функционисање су пре свега угрожене последицама процеса глобализације које се одвијају кроз наметање читавог низа мера неолибералне политике. Њима се оспораваjу државни суверенитет, јавне политике, економска одрживост и угоржава базична сигурност те идетитетска и социјална политика. У раду се анализира глобална моћ и њени актери који подупиру овакву погубну политику, а затим и могућност контрамера које је неопходно извршити како би се извела успешна ревитализација капацитета националне државе.

[pdf-embedder url=”http://srpskaanalitika.rs/wp-content/uploads/2017/05/Перспективе-модерне-државе-1.pdf” title=”Перспективе модерне државе”]

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Уредништво задржава право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овога портала.

*